LEIDEN - MODEL RELEASED - Een ambulance opweg naar een spoedgeval. ANP XTRA LEX VAN LIESHOUT

Op maandag 24 september starten ambulancemedewerkers in zeven regio’s met een landelijk actietraject voor verlaging van de werkdruk en verbetering van de salarissen. Vanaf 8.00 uur ’s ochtends werken de ambulancemedewerkers in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Den Haag, Drenthe, Brabant-Zuidoost en Noord-Holland Noord strikt volgens de afspraken in hun cao.

De regio Hollands Midden sluit later ook aan. ‘Dat betekent onder andere dat ze geen overwerk, neventaken en onnodige risico’s bij zorgverlening verrichten en wel alle voorgeschreven pauzes opnemen’, zegt Fred Seifert, bestuurder FNV Zorg & Welzijn. In Helmond vindt om 9.00 uur de landelijke aftrap van het actietraject plaats.

Seifert: ‘Het is heel spijtig dat Ambulancezorg Nederland het zo ver laat komen, maar betere arbeidsvoorwaarden en fatsoenlijke werkomstandigheden zijn nu heel hard nodig in de ambulancezorg. Het houdt de sector aantrekkelijk voor nieuwe collega’s, maar voorkomt ook vertrek van ambulancemedewerkers. Het is voor veel regio’s nu al lastig om de roosters rond te krijgen en daarmee aan de paraatheid te voldoen. Daarom moeten de werkgevers nu echt over de brug gaan komen. Niets doen is onverantwoord!’

Vakbond FNV Zorg & Welzijn start het landelijk actietraject omdat werkgever Ambulancezorg Nederland (AZN) weigert om op de eisen in te gaan die de grootste vakbond stelt. Het ultimatum hierover verliep op 29 augustus. De stiptheidsacties duren twee weken. Komt AZN de ambulancemedewerkers niet tegemoet, dan worden de acties opgeschaald tot werkonderbrekingen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here